Communicatie is onmisbaar voor je ontwikkeling als mens en om mee te kunnen doen in de maatschappij. Op school, op het werk, onder vrienden en familie. Jezelf kunnen uitdrukken en interactie aangaan is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel kinderen en volwassenen hebben problemen op het gebied van stem, gehoor, spraak, taal en slikken. 

Als logopedist zorg je dat ook zij worden gehoord én gezien. 

Een logopedist is van grote waarde. Binnen de gezondheidszorg, in het bedrijfsleven, het onderwijs, de overheid en nog veel meer. 

kies

Kiezen voor een hbo-opleiding Logopedie betekent straks één op één werken met mensen die allemaal een eigen verhaal hebben. Een nieuwe Nederlander die dankzij jou straks zelfverzekerd kan solliciteren. Een stotterende kleuter die weer zijn vinger durft op te steken in de klas. Een transpersoon die wil klinken zoals diegene zich voelt. Iemand die na een hersenbloeding weer vol in het leven kan meedraaien. Kortom: je draagt voor jong en oud bij aan de kwaliteit van leven. Je geeft ze zelfvertrouwen en de kans om mee te doen.

Ga jij die belangrijke uitdaging aan?

carrière

Als afgestudeerd logopedist heb je veel carrièremogelijkheden. De kans op een passende baan binnen een jaar na je studie is maar liefst 99%. Je kunt gaan werken met cliënten in een logopediepraktijk of vanuit een ziekenhuis of revalidatiecentrum patiënten ondersteunen bij het herstel van o.a. spraak of slikken. In het basisonderwijs werk je met kinderen met problemen in hun taalontwikkeling.

Bij gemeenten kun je veel betekenen voor de verstaanbaarheid en participatie van anderstaligen. En in het bedrijfsleven coach je sprekers, zangers en acteurs naar meer succes.

Ontdek of er een logopedist in je zit

Ben je een prater of luister je liever?
Bij Logopedie is goed luisteren heel belangrijk. Maar zelf je stem gebruiken, is ook nodig. Bijvoorbeeld om uit te drukken en te demonstreren wat cliënten moeten doen om beter te leren spreken, ademen of slikken.

Wil je graag werken met mensen?
Als logopedist werk je één op éen met kinderen, jongeren, volwassenen én ouderen. Van baby tot 90-jarigen. Van zangeres tot advocaat, met alle mogelijke culturele en maatschappelijke achtergronden. Voor iedereen is communicatie en interactie  even belangrijk.

Hoe goed kun jij je inleven in anderen?
Mensen die naar een logopedist gaan, hebben de meest uiteenlopende klachten, zoals problemen met hun spraak, taal, gehoor, stem of bij het slikken. Ook de aanleiding is bij iedereen anders, dus moet je je goed kunnen inleven in al die verschillende verhalen en de betekenis ervan voor de behandeling.

Wil je werk doen wat ertoe doet?
Communiceren en jezelf goed kunnen uitdrukken is belangrijk om mee te doen en mee te tellen in onze samenleving. Logopedie is daarom van grote waarde en betekenis voor de kwaliteit van leven van mensen.

Vind je téveel vakgebieden leuk?
Dat komt goed uit, want in de logopedie-opleiding komt heel veel aan bod. Denk aan medische vakken, zoals anatomie en neurologie. Vakken over de menselijke ontwikkeling, zoals psychologie en (ortho)pedagogiek. Specifieke vakken zoals stemstoornissen en taalkunde. Maar ook methoden en technieken, zoals observeren, gesprekstechnieken en het schrijven van een plan van aanpak.